آوای سعادت و سلامت

05136110271 - 09378751492

اختلال شخصیت مرزی

در این مقاله در مورد اختلال شخصیت مرزی صحبت می کنیم.براساس آمارهای موجود 10%افراد جامعه از اختلال شخصیت مرزی رنج می برند. بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی پیوسته در بحران هستند. مهمترین نشانه ی آنها نوسانات خلقی و رفتاری است، این نوسانات به صورت احساس افسردگی که به راحتی به احساس اضطراب و سپس به خشم تغییر می کند، در افراد نمایان می شود. از دیگر ویژگی های این بیماران روابط بین فردی آشفته آنهاست که به دیگران بسیار وابسته هستند و برای حفظ تعادل فکری و رفتاری نه تنها به حمایت، امنیت و تشویق دیگران نیاز دارند، بلکه نسبت به جدایی از منابع حمایتی بسیار آسیب پذیرند. همیشه از اینکه رها شوند، می ترسند و از نشانه های فقدان وحشت دارند. بسیاری از پژوهش ها حاکی از آن است که ترس از رها شدن و تنها ماندن مهمترین مشکل این افراد است. آنها به طوری معمول با اطرافیان خود مشکل دارند و روابط شان بین قهر و آشتی تغییر می کند.
تکانشگری یکی دیگر از نشانه های بیماران مرزی است. ولخرجی زیاد، برقراری روابط جنسی ناایمن، پرخوری، سوءمصرف مواد و دارو، نمونه ای از رفتارهای تکانه ای آنان است.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در روابط درمانی اغلب سرسخت و غیرقابل پیش بینی بوده و دچار سردرگمی هستند، گاهی تصمیم می گیرند جلسات خود را ادامه دهند و ناگهان به طور کامل درمان را قطع می کنند.

ملاک های تشخیصی اختلال شخصیت مرزی

الگوی فراگیر عدم ثبات در روابط میان فردی، خودانگاره و عواطف و تکانشگری محسوس که در اوایل بزرگسالی شروع می شود و در زمینه های مختلف وجود دارد به طوری که با پنج (یا تعداد بیشتری) از موارد زیر نمایان می شود:
-تلاش های شتاب زده برای اجتناب از رها شدن واقعی یا خیالی.
_ الگوی روابط میان فردی بی ثبات و شدید که با نوسان کردن بین دو حد افراط آرمانی کردن و کوچک شمردن مشخص می شود.
_ اختلال هویت خودانگاره یا خودپنداره که به طور محسوس و دایمی بی ثبات است
_ تکانشگری در حداقل دو زمینه که به صورت بالقوه به خود صدمه می زند (مثل خرج کردن، آمیزش جنسی، سوء مصرف مواد، رانندگی بی پروا، پرخوری).
_ رفتار، ژست ها، یا تهدیدهای خودکشی گرا یا رفتار جرح خویشتن مکرر.
_ بی ثباتی عاطفی ناشی از واکنش پذیری محسوس خلق (مثل ملال دوره ای شدید، تحریک پذیری یا اضطراب که معمولا چند ساعت و به ندرت بیش از چند روز ادامه می یابند).
_احساسات پوچی مزمن
_ خشم نامناسب و شدید یا مشکل کنترل کردن خشم (مثل نشان دادن مکرر عصبانیت، خشم مداوم، کتک کاری های مکرر)
_اندیشه پردازی پارانوئید موقتی، مرتبط با استرس یا نشانه های تجزیه ای شدید.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ممکن است در لحظه ای که هدفی قرار است تحقق یابد، الگوی تضعیف کننده خود داشته باشند (مثل ترک تحصیل درست قبل از فارغ التحصیل شدن؛ واپس روی شدید بعد از بحث درباره اینکه چگونه درمان خوب پیش می رود؛ خراب کردن رابطه ای خوب درست زمانی که روشن است این رابطه می تواند ادامه یابد). برخی افراد در مواقع استرس، دچار نشانه های شبه روان پریشی می شوند (مثل توهمات، تحریف های تصویر بدن، عقاید ارجاعی، پدیده های پیش از بخواب). افراد مبتلا به این اختلال ممکن است از چیزهای موقتی (مثل حیوان خانگی یا اموال بی جان) بیشتر از روابط میان فردی احساس امنیت کند.
مرگ زودهنگام در اثر خودکشی ممکن است در افراد مبتلا به این اختلال روی دهد، مخصوصا در آنهایی که اختلالات افسردگی یا اختلالات مصرف مواد همزمان دارند. معلولیت های جسمانی ممکن است در اثر سوء رفتارهای آسیب رساندن به خود یا اقدامات خودکشی ناموفق ایجاد شوند.
از دست دادن مکرر کار، تحصیل گسیخته، و جدایی یا طلاق شایع هستند. بهره کشی جسمی و جنسی، غفلت، تعارض خصمانه، و از دست دادن زودهنگام والدین در سوابق کودکی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی شایع تر هستند. اختلالاتی که معمولا به طور همزمان روی می دهند عبارتند از: اختلالات افسردگی و دو قطبی، اختلالات مصرف مواد، اختلالات خوردن (مخصوصا پرخوری عصبی، اختلال استرس پس از آسیب و اختلال کاستی توجه/ بیش فعالی. اختلال شخصیت مرزی اغلب با اختلالات شخصیت دیگر نیز روی می دهد..
من پریسا دیندار هستم،روانشناس. امیدوارم از خواندن این مقاله لذت برده باشید.